Cum îți dai seama când pisica este în călduri

Dacă ești stăpânul unei pisici, este important să înțelegi semnele și comportamentul pisicii tale, mai ales atunci când aceasta intră în perioada de călduri. Căldurile sunt o parte normală a ciclului de reproducere al pisicilor care se întâmplă de mai multe ori pe parcursul anului. În acest articol, vom explora cum poți identifica semnele că pisica ta este în călduri și cum poți gestiona această perioadă.

Ce sunt căldurile la pisici?

Căldurile, cunoscute și sub numele de ciclul estral, sunt perioade în care o pisică este pregătită pentru reproducere. Această perioadă poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni și se repetă la intervale regulate dacă pisica nu este gestantă. Căldurile sunt însoțite de schimbări hormonale și comportamentale specifice.

Semne că pisica ta este în călduri:

 1. Mirosul: Pisicile eliberează un miros specific pentru a atrage masculii. Dacă observi că pisica ta devine mai mirositoare sau își marchează teritoriul mai des, acesta poate fi un semn al căldurilor.
 2. Vocalizare crescută: Pisicile în călduri pot deveni extrem de vocale, producând sunete de miștoare sau scârțâind pentru a atrage masculii.
 3. Comportament agitat: Pisicile în călduri pot deveni foarte agitate și nerăbdătoare. Ele pot căuta constant atenție și interacțiune și pot deveni neliniștite.
 4. Mișcări ale cozii și șezut: O pisică în călduri poate ridica coada în aer și își poate apleca șezutul pentru a expune zona genitală. Acest comportament este menit să atragă masculii.
 5. Leziuni: Datorită agitației și a dorinței de a scăpa de călduri, unele pisici pot prezenta leziuni minore, cum ar fi zgârieturi sau muscături.
 6. Lingerea constantă a zonei genitale: Pisicile pot linge excesiv zona genitală în timpul căldurilor.
 7. Atracție față de masculi: Pisicile în călduri vor căuta masculii și pot adopta o poziție de reproducere.

Cum să gestionezi căldurile la pisică:

 1. Sterilizarea sau castrarea: Cea mai eficientă metodă de gestionare a căldurilor la pisică este sterilizarea sau castrarea. Aceasta nu numai că previne ciclurile de călduri, dar are și beneficii pentru sănătatea pisicii și ajută la controlul populației de pisici.
 2. Izolarea: Dacă nu ai sterilizat pisica și nu intenționezi să o faci, poți izola pisica în timpul căldurilor pentru a preveni accesul la masculi și pentru a evita reproducerile nedorite.
 3. Jucării și stimulare: Oferă pisicii tale jucării și stimulare mentală pentru a-i menține mintea ocupată și pentru a o distra.
 4. Atingere și atenție: Pisica ta va avea nevoie de atenție suplimentară în timpul căldurilor. Petrece timp cu ea, mângâind-o și vorbindu-i.
 5. Medicație: Dacă gestionarea comportamentului pisicii în călduri devine dificilă, poți consulta un medic veterinar pentru a discuta despre opțiunile medicamentoase care pot ajuta.

Căldurile la pisici sunt o parte normală a vieții lor, dar pot fi gestionate pentru a preveni reproducerea nedorită și pentru a menține un mediu de viață sănătos pentru pisica ta. Dacă nu intenționezi să te ocupi de reproducerea pisicii tale, cea mai bună opțiune este sterilizarea sau castrarea. Dacă ai întrebări sau preocupări cu privire la comportamentul pisicii tale în călduri, consultarea unui medic veterinar este întotdeauna o idee bună pentru a primi sfaturi și suport suplimentar.