7 simptome ale cancerului de col uterin de neignorat

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai comune forme de cancer care afectează femeile în întreaga lume. Deși este o afecțiune serioasă, în multe cazuri, cancerul de col uterin poate fi detectat și tratat cu succes în stadii incipiente. Este esențial să fii conștientă de simptomele posibile ale acestei afecțiuni pentru a putea solicita îngrijire medicală promptă și adecvată. Iată șapte simptome ale cancerului de col uterin pe care nu ar trebui să le ignori:

1. Sângerări Anormale:

Unul dintre primele semne ale cancerului de col uterin poate fi sângerarea anormală, mai ales dacă apare între perioadele menstruale regulare sau după menopauză. Aceasta poate fi observată sub formă de sângerare abundentă în timpul menstruației, sângerare vaginală după contactul sexual sau sângerare între ciclurile menstruale.

2. Durere Pelvină:

Durerea pelvină persistentă sau disconfortul în regiunea pelviană poate fi un alt simptom al cancerului de col uterin. Aceasta poate fi resimțită ca o durere surdă sau o senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelviană și poate persista în timp sau să devină mai severă în timpul actului sexual sau activităților fizice.

3. Secreții Vaginale Anormale:

Secrețiile vaginale anormale, cum ar fi secrețiile cu sânge, secrețiile apoase sau cu miros neplăcut, pot fi semne ale cancerului de col uterin. Este important să fii atentă la orice schimbare în consistența, culoarea sau mirosul secrețiilor vaginale și să consulți un medic dacă observi modificări neobișnuite.

4. Disconfort sau Sângerare în Timpul Actului Sexual:

Disconfortul sau sângerarea în timpul actului sexual, cunoscută sub numele de dispareunie, poate fi un simptom al cancerului de col uterin. Aceste simptome pot apărea din cauza iritației sau a leziunilor la nivelul colului uterin și ar trebui investigate de către un profesionist medical.

5. Pierdere în Greutate Neintenționată:

Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi, uneori, un simptom al cancerului de col uterin, mai ales în stadiile avansate ale bolii. Pierderea în greutate fără să încerci poate indica faptul că organismul tău luptă împotriva unei afecțiuni grave și ar trebui să fie evaluată de un medic.

6. Oboseală Constantă:

Oboseala sau epuizarea constantă poate fi un simptom al cancerului de col uterin, mai ales în stadiile avansate ale bolii. Cancerul poate afecta metabolismul și funcția sistemului imunitar, ceea ce poate duce la senzația persistentă de oboseală și lipsă de energie.

7. Umflarea Picioarelor:

Umflarea picioarelor sau a membrelor inferioare poate fi un simptom al cancerului de col uterin, în special atunci când boala se răspândește și afectează sistemul limfatic. Aceasta poate fi observată ca o umflare vizibilă și persistentă a picioarelor și ar trebui să fie investigată de către un medic.

În concluzie, este important să fii conștientă de aceste simptome ale cancerului de col uterin și să nu le ignori dacă apar. Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome sau alte schimbări neobișnuite în sănătatea ta, este crucial să consulți un medic cât mai curând posibil pentru evaluare și tratament adecvat. Testele de screening regulate, cum ar fi testul Papanicolau și testul HPV, pot ajuta la detectarea precoce a cancerului de col uterin și la îmbunătățirea șanselor de recuperare.